Kommunikasjon – kabel og nettverk

Alle leiligheter skal ha (hatt) fire punkter i leiligheten for kommunikasjon:

  1. Internett: Nytt uttak fra Homenet med fiberkabel inn i leilighet, typisk montert ved gammelt TV-uttak (det varierer).
  2. Kabel-tv (antenneuttak)
  3. Internett (ethernett-uttakk)
  4. Telefonlinje (den gode gamle, eller ISDN om beboer har dette)

Nytt fra 2021: Fiber i alle leiligheter fra Homenet

Det skal finnes en Zyxel-boks fra Homenet koblet til fiber i hver leilighet. Det er ingen kollektiv avtale på TV, det må enhver ordne selv. Det skal følge med en boks fra RiksTV (basert på Android TV) i alle leiligheter om man ønsker å benytte deres tilbud om TV via IP, men man står fritt til å bruke akkurat hvilken leverandør man måtte ønske, eller bare strømme f.eks. via Android TV / Google TV eller Apple TV.

Den enkelte beboer må selv kontakte Homenet for å inngå avtale.

Les mer her: Avtale om TV-leveranse avsluttes

Historie: Kabel-TV-bokser

Siden 2021 er det ingen signaler i det gamle kabel-TV-anlegget. Hver leilighet har fortsatt uttak for kabel-TV. Kabeltypen kalles koaksialkabel (coax) og kobles til kabel-boksen. Anlegget i vårt borettslag ble etablert av Janco som ble til UPC i 1999 og så skiftet navn til Get i 2006, og senere ble Get til Telia. Kabelanlegget ble noe oppgradert i forbindelse med oppgraderingen til digital-tv midt på 2000-tallet. Den kollektive avtalen med Telia ble sagt opp i 2021.

Historie: Tidligere Internett-bokser

I år 2000 ble det i tillegg gjort en kontrakt med daværende Bredbåndsfabrikken (BBF) om «fibernett». Borettslaget var dermed veldig tidlig ute med å tilby god båndbredde til sine beboere. Det går fiber til et låst skap med svitsj i hver blokk. Derfra går det kobberkabel (CAT 5) opp til leilighetene. Det ser ut som man forsøkte å følge de gamle telelinjene, hvertfall i noen leiligheter.

Bredbåndsfabrikken har skiftet navn og eiere, og heter nå Homenet, en del av Broadnet-konsernet. Borettslaget har ingen kollektivavtale med Homenet. Den enkelte beboer må kontakte selskapet og tegne avtale selv. Det er jo lov å høre om man kan få noen spesialtilbud siden vi er god gammel kunde av Homenet.

Historie: Telefonuttak

Det gode gamle telefonuttaket er det ikke så mange som bryr seg om lenger. Dersom det ikke er fjernet av deg eller tidligere beboere vil det typisk finnes i nærheten av hovedsoverommet. Borettslaget har ingen avtaler relatert til dette nettverket. Det er eid av Telenor.

Mobiltelefondekning

Blokkene i borettslaget er bygget i armert betong, og dette påvirker dekningsgraden ganske mye. Prøv å stå nære vinduer eller i vinterhager om du sliter med dekningen. Borettslaget har ikke noen påvirkningskraft når det gjelder mobildekning, det er opptil den enkelte beboer å klage til sin leverandør. Tips: Mange moderne telefoner har mulighet for å ringe over WiFi om mobilsignalet er dårlig, så sant mobilleverandøren støtter dette. Du kan prøve å slå på denne funksjonen.