Kommunikasjon – kabel og nettverk

Alle leiligheter skal ha tre punkter i leiligheten for kommunikasjon:

  1. Kabel-tv (antenneuttak)
  2. Internett (ethernett-uttakk)
  3. Telefonlinje (den gode gamle, eller ISDN om beboer har dette)

De fleste er jo mest opptatt av Internetttilkobling i våre dager, og bør være mulig å få dette gjennom alle tre alternativer over, i form av internett fra Get-boks (1), internett rett ut av veggen (2) eller internett via ADSL (3). I tillegg kommer trådløse alternativer som ICE og 4G/5G mobilnett.

Kabel-TV fra Get

Leverandør av kabel-TV er i dag get.no. Hver leilighet har uttak for kabel-TV. Kabeltypen kalles koaksialkabel (coax) og kobles til Get-boksen. Anlegget i vårt borettslag ble etablert av Janco som ble til UPC i 1999 og så skiftet navn til Get i 2006. Kabelanlegget ble noe oppgradert i forbindelse med oppgraderingen til digital-tv midt på 2000-tallet.

Borettslaget har i dag en kollektivavtale med Get. Dagens avtale inkluderer start-pakken på digitaltv, 10/5 mbit/s internetttilkopling, Get Sky (på Jottacloud), etc. Med adapter eller oppgradert Get-boks kan man også få «Telefoni Zero» som gir internettbasert fastlinjetelefon, med fast pris på 0 kroner per måned, man betaler bare for bruken. Om du har avtale med Get så kan du se produktene på «Min Get». Se også prisutvikling for kollektivavtalen på økonomisiden.

Borettslaget evaluerer nå hvorvidt det er hensiktsmessig å ha en kabel-tv-avtale siden stadig flere ønsker strømmetjenester over Internett. På grunn av stor arbeidsmengde med andre prosjekter så vil dette sees på tidligst ut i 2020 en gang.

Internett/fiber fra Homenet

I år 2000 ble det i tillegg gjort en kontrakt med daværende Bredbåndsfabrikken (BBF) om «fibernett». Borettslaget var dermed veldig tidlig ute med å tilby god båndbredde til sine beboere. Det går fiber til et låst skap med svitsj i hver blokk. Derfra går det kobberkabel (CAT 5) opp til leilighetene. Det ser ut som man forsøkte å følge de gamle telelinjene, hvertfall i noen leiligheter.

Enkelte leiligheter har nok fjernet kontaktpunktene ved oppussinger. Hvor punktene er (eller skal være) er avhengig av leilighetstypen og hvor daværende beboer ønsket å få montert uttaket sitt.

Bredbåndsfabrikken har skiftet navn og eiere, og heter nå Homenet, en del av Broadnet-konsernet. Borettslaget har ingen kollektivavtale med Homenet. Den enkelte beboer må kontakte selskapet og tegne avtale selv. Det er jo lov å høre om man kan få noen spesialtilbud siden vi er god gammel kunde av Homenet.

Telefonuttak

Det gode gamle telefonuttaket er det ikke så mange som bryr seg om lenger. Dersom det ikke er fjernet av deg eller tidligere beboere vil det typisk finnes i nærheten av hovedsoverommet. Borettslaget har ingen avtaler relatert til dette nettverket. Det er eid av Telenor.

Mobiltelefondekning

Blokkene i borettslaget er bygget i armert betong, og dette påvirker dekningsgraden ganske mye. Prøv å stå nære vinduer eller i vinterhager om du sliter med dekningen. Borettslaget har ikke noen påvirkningskraft når det gjelder mobildekning, det er opptil den enkelte beboer å klage til sin leverandør.