Enkle vedlikeholdsoppgaver for andelseiere

Andelseierne må utføre en del vedlikehold selv, eller sørge for at det utføres om leiligheten er bruksoverlatt (utleid). Ikke alt som er nevnt i vedtektenes § 5-1 om vedlikeholdsplikt er nevnt her, så det anbefales å lese disse også.

Årlige vedlikeholdsoppgaver

Velg en dato og sett den i kalenderen. Noen oppgaver er det best å gjøre før vinter, slik som oljing av dørlåser, andre er det best å gjøre på en varm sommerdag.

Olje lås på balkongdør

Om leiligheten har balkongdør så bør den smøres opp med låseolje en gang i året, gjerne på høsten. Låseolje kan kjøpes på jernvarebutikker og kanskje fortsatt også på bensinstasjoner.

Merk: Låsene på fellesdører (de med de runde nøkkelhullene) skal aldri oljes, da kan de bli skadet.

Aktivere kuleventiler

I fordelingsskapene for vann i hver leilighet er det kuleventiler i vannfordelingsskap. Om disse ikke aktiveres av og til vil de bli veldig trege og vanskelige å betjene. Derfor er det viktig at man stenger og åpner disse en gang i året.

  1. Pass på at det ikke er noe eller noen som aktivt bruker vann i leiligheten (oppvaskmaskin, vaskemaskin, dusjing, etc.)
  2. Åpne skapet og skyv de gjennomsiktige plastplatene til side
  3. Lukk ventilene og åpne dem igjen umiddelbart, i en jevn og rolig bevegelse. Ventilen for varmtvann kan være litt varm (50-60 grader), så bruk en genser eller gryteklut om du ønsker.
  4. Viktig: Plasser de gjennomsiktige plastikkplatene tilbake slik at de dekker hele åpningen. Plastikken skal ligge på innsiden av selve åpningen. Dette vil hindre at vannsprut ved lekkasje i selve skapet ikke får kommet seg ut gjennom sprekkene i luken.

Olje treverk på balkong

Gulv (1-3. etasje) og rekkverk av tre (første etasje) på balkong skal oljes av andelseierne med jevne mellomrom slik at de ikke råtner. Balkongene i øverste etasje skal ikke trenge olje, men de bør rengjøres.

Kjøp treolje fra Maxbo eller lignende. Om dekket er blitt veldig grått, så kan man kjøpe grønn olje, men ellers anbefales klar olje. Vask balkongen og la den tørke helt. Påfør olje etter instruksjon på spannet.

Jevnlige oppgaver

Enkelte punkter gjelder bare for leiligheter som har dette utstyret.

  • Fjerne fett på avtrekkshette og filter. Dette fettet kan ta fyr om det begynner å brenne på komfyren.
  • Rensing av sluk på balkonger