Kommunikasjon – kabel og nettverk

Alle leiligheter skal ha (hatt) fire punkter i leiligheten for kommunikasjon:

  1. Internett: Nytt uttak fra Globalconnect med fiberkabel inn i leilighet, typisk montert ved gammelt TV-uttak (det varierer).
  2. Kabel-tv (antenneuttak)
  3. Internett (ethernett-uttakk)
  4. Telefonlinje (den gode gamle, eller ISDN om beboer har dette)

Nytt fra 2021: Fiber i alle leiligheter fra Globalconnect

Det skal finnes en Zyxel-boks fra Homenet koblet til fiber i hver leilighet. Det er ingen kollektiv avtale på TV, det må enhver ordne selv. Det skal følge med en boks fra RiksTV (basert på Android TV) i alle leiligheter om man ønsker å benytte deres tilbud om TV via IP, men man står fritt til å bruke akkurat hvilken leverandør man måtte ønske, eller bare strømme f.eks. via Android TV / Google TV eller Apple TV.

Den enkelte beboer må selv kontakte Globalconnect for å inngå avtale.

Les mer her: Avtale om TV-leveranse avsluttes

Historie: Kabel-TV-bokser

Siden 2021 er det ingen signaler i det gamle kabel-TV-anlegget. Hver leilighet har fortsatt uttak for kabel-TV. Kabeltypen kalles koaksialkabel (coax) og kobles til kabel-boksen. Anlegget i vårt borettslag ble etablert av Janco som ble til UPC i 1999 og så skiftet navn til Get i 2006, og senere ble Get til Telia. Kabelanlegget ble noe oppgradert i forbindelse med oppgraderingen til digital-tv midt på 2000-tallet. Den kollektive avtalen med Telia ble sagt opp i 2021.

Historie: Tidligere Internett-bokser

I år 2000 ble det i tillegg gjort en kontrakt med daværende Bredbåndsfabrikken (BBF) om «fibernett». Borettslaget var dermed veldig tidlig ute med å tilby god båndbredde til sine beboere. Det går fiber til et låst skap med svitsj i hver blokk. Derfra går det kobberkabel (CAT 5) opp til leilighetene. Det ser ut som man forsøkte å følge de gamle telelinjene, hvertfall i noen leiligheter.

Bredbåndsfabrikken har skiftet navn og eiere, og heter nå Globalconnect. Borettslaget har ingen kollektivavtale med Globalconnect men har egne rabatterte priser. Den enkelte beboer må kontakte selskapet og tegne avtale selv.

Historie: Telefonuttak

Det gode gamle telefonuttaket er det ikke så mange som bryr seg om lenger. Dersom det ikke er fjernet av deg eller tidligere beboere vil det typisk finnes i nærheten av hovedsoverommet. Borettslaget har ingen avtaler relatert til dette nettverket. Det er eid av Telenor.

Mobiltelefondekning

Blokkene i borettslaget er bygget i armert betong, og dette påvirker dekningsgraden ganske mye. Prøv å stå nære vinduer eller i vinterhager om du sliter med dekningen. Borettslaget har ikke noen påvirkningskraft når det gjelder mobildekning, det er opptil den enkelte beboer å klage til sin leverandør. Tips: Mange moderne telefoner har mulighet for å ringe over WiFi om mobilsignalet er dårlig, så sant mobilleverandøren støtter dette. Du kan prøve å slå på denne funksjonen.